Zrównoważony rozwój w sercu produkcji wina: inicjatywa na rzecz wina kalifornijskiego

Reklama

śr., 09/15/2021 - 12:59 -- MagdalenaL

Zrównoważony rozwój w winiarstwie obejmuje cały proces, od winnicy po kieliszek Źródło: fot. Yuri Shima

W Kalifornii, gdzie mieszkam, wielu mieszkańców jest bardzo świadomych ekologicznie, a troska o środowisko jest naturalną częścią ich codziennego życia. W mieszczącej się niedaleko Dolinie Krzemowej potężni ludzie z całego świata zbierają się, aby rozwiązywać globalne problemy i nierzadko przyczyniają się po powstania postępowych inicjatyw ekologicznych. Przemysł winiarski nie stanowi tutaj wyjątku. Spośród światowych regionów winiarskich Kalifornia jest jednym z tych wiodących, jeśli chodzi o zrównoważoną produkcję wina, w tym zarządzanie środowiskiem czy zważanie na zmiany klimatyczne. Wynika to po części z rosnącej świadomości producentów odnośnie konieczności wytwarzania win z poszanowaniem środowiska naturalnego i zdrowia ludzkiego. To jednak nie jedyny powód – konsumenci, zwłaszcza z młodszego pokolenia, coraz częściej są zainteresowani nie tylko smakiem wina, ale również kontekstem w jakim zostało ono wyprodukowane.

W rzeczywistości, badanie postaw amerykańskich konsumentów z 2020 roku wykazało, że 71 proc. smakoszy wina rozważyłby zakup wina wyprodukowanego w sposób zrównoważony w przyszłości. Ponadto, 9 na 10 Millenialsów byłoby skłonnych zapłacić więcej za butelkę takiego wina.

Podejście Kalifornijskiego Instytutu Wina

Zrównoważona produkcja wina polega na uprawie winogron z dbałością o ziemię, mniejszym wykorzystaniu ograniczonych zasobów takich jak woda czy energia, redukcji chemikaliów i pestycydów oraz dbałości o społeczność w tym pracowników i sąsiadów.

Organizacja non-profit, Kalifornijski Instytut Wina, od ponad 20 lat pracuje nad promowaniem długoterminowego zrównoważonego rozwoju kalifornijskich upraw winorośli i produkcji wina poprzez opracowywanie wytycznych i standardów certyfikacji. Podstawowe zasady tej inicjatywy to: przyjazność dla środowiska, sprawiedliwość społeczna i wykonalność ekonomiczna. W celu zrealizowania tych idei, organizacja opracowała około 500-stronnicowy kodeks postępowania oraz system certyfikacji dokonywanej przez osoby trzecie. Certyfikat Kalifornijskiego Instytutu Wina jest szeroko rozpowszechniony oraz zapewnia konsumentom transparentność i możliwość zaufania producentowi. 80 proc. kalifornijskich winiarni otrzymało ten certyfikat.

Oto dwie z najbardziej postępowych winiarni na świecie:

Ridge Vineyards


Źródło: Forbes Japan

Ridge Vineyards jest jednym z wiodących producentów win w Kalifornii. Uprawy firmy mieszczą się na terenie miasta Sonoma, gdzie rosną ponad 100-letnie krzewy winorośli. Ridge Vineyards uprawia swoje ziemie w sposób ekologiczny, dzięki czemu jest jedną z największych winnic organicznych w Sonomie. Firma zajmuje się rolnictwem ekologicznym nie tylko dlatego, żeby poprawić jakość swoich winogron, ale również w celu zachowania tradycji winiarskich z przeszłości. Ich zrównoważenie widać nie tylko w winnicach, ale także w piwnicach, gdzie wina są przechowywane, oraz w stosunku do pracowników i rozwoju.

Podczas odnawiania winiarni, idee zrównoważonego rozwoju zostały całkowicie zaadaptowane przez firmę. Przykładowo, aby w pełni wykorzystać energię słoneczną, dachy winnic skierowane zostały na południe i obecnie dostarczają aż 75 proc. energii elektrycznej zużywanej przez winiarnię. Z kolei, materiały budowlane wykonane zostały z materiałów wtórnych, a słoma posłużyła jako naturalna izolacja.


Źródło: Forbes Japan

Ridge został wyróżniony przez Izbę Reprezentantów Stanów Zjednoczonych i Legislaturę Stanu Kalifornia za doskonałość w poprawie jakości wody i zarządzaniu środowiskiem. Kolejnym celem firmy jest osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla.

Silver Oak

Silver Oak to winiarnia słynąca z czerwonych win, zwłaszcza Cabernet Sauvignon. Firma zaczęła swoją działalność w Napa, a obecnie stacjonuje w Alexander Valley w Sonomie, gdzie jej winnice zostały zaprojektowane tak, by mogły szczycić się mianem „najbardziej zielonej i zrównoważonej winnicy na świecie”.


Źródło: Forbes Japan

Budynki winiarni uzyskały tzw. „Living building certification”, który wymaga przejścia rygorystycznych norm budowlanych. Panele słoneczne firmy produkują aż 120 proc. energii elektrycznej. W Kalifornii, gdzie susze nadal nękają stan, woda jest cennym zasobem, a winiarnia pracuje nad zmniejszeniem ilości wody zużywanej do produkcji – z 7-8 galonów wody na 1 galon wina do 1 galonu wody.

Wielokrotnie miałam okazję spotkać się z kalifornijskimi winiarzami i wysłuchać ich historii na temat wytwarzania wina, jednak patrząc z perspektywy dwóch podanych przeze mnie przykładów, widzę, że zrównoważona produkcja jest obecnie czymś niezbędnym, na co winiarze powinni zwracać uwagę.


Źródło: Forbes Japan

Kwestie środowiskowe są złożone i mogą być trudne do zrozumienia dla konsumentów. Sama jako konsument chciałabym móc ocenić, czy wino, które kupuję, naprawdę jest wyprodukowane w sposób zrównoważony. Chciałabym też móc wspierać producentów, którzy faktycznie tego dokonują, a nie być wprowadzaną w błąd przez powierzchowne slogany i czynniki indywidualne.

Autor: 
Yuri Shima Tłumaczyła: Alicja Nowak
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama