
Nowy program WWF na rzecz diety, która jest korzystna dla naszego zdrowia i zdrowia planety.
Nasza dieta zawsze była związana z naturą, ale także ze zdrowiem naszej planety. Jednak sposób, w jaki w ostatnich latach produkowaliśmy i spożywaliśmy żywność, jest nie tylko niezrównoważony, ale także odpowiedzialny za niektóre z największych problemów środowiskowych, takich jak kryzys klimatyczny i utrata różnorodności biologicznej. W związku z tym, że żywność znajduje się w centrum naszego codziennego życia i zrównoważonego rozwoju środowiska, WWF uruchamia Eat4Change - nowy program, którego głównym celem jest promowanie zrównoważonej i odpowiedzialnej żywności. Eat4Change ma na celu nakierowanie obywateli, zwłaszcza młodych ludzi, w stronę bardziej zrównoważonych nawyków żywieniowych i praktyk produkcyjnych, a także promowanie żywienia jako skutecznego sposobu walki z kryzysem klimatycznym.
Współczesny system produkcji i konsumpcji żywności musi się zmienić.
Wybory żywieniowe wpływają nie tylko na zdrowie człowieka, ale także na zdrowie naszej planety. Na przykład w raporcie WWF „Żyjąca planeta 2020” podkreślono, że współczesny system produkcji żywności jest odpowiedzialny za około jedną trzecią światowych emisji gazów cieplarnianych (>80% z nich jest związanych z produkcją zwierzęcą), 80% światowego wylesiania, 70% utraty różnorodności biologicznej na lądzie i 50% utraty różnorodności biologicznej w wodach słodkich. Związek między żywnością a środowiskiem oraz kryzysem klimatycznym jest nie do podważenia. Wystarczy wziąć pod uwagę, że jeśli wzrost temperatury przekroczy 1,5 stopnia Celsjusza, wpływ na światowy system produkcji żywności będzie katastrofalny, ponieważ przyspieszone zostanie wymieranie gatunków, co wpłynie na rybołówstwo, plony rolne, a w konsekwencji na ilość dostępnej żywności.
Kluczowym trendem, który potęguje wpływ wyborów żywieniowych na środowisko, jest zwiększony popyt na żywność, której produkcja wymaga wielu zasobów naturalnych (np. wody, ziemi), taką jak mięso i produkty zwierzęce. Produkcja mięsa, jaj, nabiału i akwakultury wykorzystuje ponad 80% światowych gruntów ornych i odpowiada za prawie 60% całkowitej emisji związanej z produkcją żywności, mimo że ze spożycia mięsa i nabiału otrzymujemy tylko 37% niezbędnego białka i 18% niezbędnych kalorii. Mimo to dieta obywateli Europy opiera się głównie na spożywaniu produktów zwierzęcych, co ma bezpośrednie konsekwencje dla ich zdrowia i zdrowia naszej planety. Szacuje się, że w samej UE hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za 12-17% emisji gazów cieplarnianych. Aby osiągnąć globalny cel klimatyczny na poziomie 1,5 stopnia Celsjusza, konieczne są radykalne zmiany w wielu dziedzinach, w tym w systemie produkcji i konsumpcji żywności. Rozwiązaniem jest przejście na zrównoważoną i odpowiedzialną dietę.
W jaki sposób możemy chronić planetę poprzez nasz talerz?
Wartość diety śródziemnomorskiej
Pod pojęciem diety zrównoważonej lub przyjaznej dla planety rozumiemy wybieranie zdrowej żywności, której produkcja ma niewielki wpływ na środowisko, zwiększanie spożycia żywności roślinnej (np. roślin strączkowych, owoców, warzyw, zbóż), przy jednoczesnym zmniejszaniu ilości spożywanych produktów zwierzęcych, unikanie żywności przetworzonej oraz nadmiernego spożycia jakiejkolwiek żywności, gdyż wywiera to ogromną presję na środowisko. Ponadto u podstaw zrównoważonego żywienia leży spożywanie wyłącznie produktów sezonowych i krajowych, z wykorzystaniem zasobów dostępnych w każdym regionie. Globalne przejście na zrównoważoną dietę oznaczałoby stabilniejszy klimat, więcej dzikich zwierząt na naszej planecie, więcej terenów dla rozwoju bioróżnorodności oraz zdrowszą populację o dłuższej średniej długości życia.
Innymi słowy, zrównoważone odżywianie opiera się na zasadach diety śródziemnomorskiej, która jest jednym z najbardziej kompletnych i zrównoważonych modeli żywieniowych znanych nam wszystkim. Lokalne i sezonowe gatunki, więcej owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, mniej mięsa, cukru, olejów i tłuszczów — to tylko niektóre z sekretów diety śródziemnomorskiej, które pomogą nam zacząć stosować zrównoważoną dietę. W porównaniu z typową dietą zachodnią, która wydaje się być stosowana przez większość populacji, nawet w naszym kraju, dieta śródziemnomorska jest wzorcowym modelem zrównoważonej diety, prowadzącej do znacznie mniejszej emisji gazów cieplarnianych (72%), mniejszego wykorzystania gruntów (58%), zużycia energii (52%) i wody (33%).
„Stosując dietę taką jak śródziemnomorska, z naciskiem na produkty pochodzenia roślinnego, możemy wywrzeć pozytywny wpływ na środowisko i nasze zdrowie” - zauważa Eleni Svoronou, odpowiedzialna za program Eat4Change w WWF Grecja - „Produkcja i konsumpcja żywności to podróż o ogromnym wpływie na środowisko, ale rozwiązanie znajduje się dosłownie na naszych talerzach. Program Eat4Change ma z jednej strony przypomnieć nam, jak bardzo nasza żywność, a tym samym my sami, jesteśmy bezpośrednio związani z naturą, a z drugiej strony pokazać nam, jak możemy zmienić nasze nawyki żywieniowe, szanując planetę i wszystko, co nam oferuje”.
Kluczowa rola młodych ludzi w Eat4Change
Młodzi ludzie (głównie w wieku 15-35 lat) znajdują się w centrum zainteresowania projektu Eat4Change. W tym kontekście, a także w celu zmobilizowania się na rzecz zrównoważonej diety, utworzono dynamiczną grupę młodych wolontariuszy (Food4Thoughters), którzy odgrywają kluczową rolę i aktywnie uczestniczą w działaniach związanych z informowaniem i podnoszeniem świadomości młodego pokolenia. Równocześnie w ramach Eat4Change przygotowano m.in. materiały edukacyjne i promowano je wśród społeczności edukacyjnej, a WWF nawiązał współpracę ze szkołami kulinarnymi w celu prowadzenia seminariów szkoleniowych i promowania zasad zrównoważonego żywienia oraz kształcenia przyszłych szefów kuchni.
Więcej informacji o programie Eat4Change można znaleźć tutaj oraz na stronie i-eat4change.com.
Projekt Eat4Change jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach instrumentu finansowego DEAR (Development Education and Awareness Raising) i będzie realizowany przez 4 lata (2020-2024). Partnerami projektu są: WWF Finlandia, WWF Francja, WWF Wielka Brytania, Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), WWF Francja, Associação Natureza Portugal (ANP) i Estonian Fund for Nature. WWF Finlandia jest agencją koordynującą.
Eat4Change: Η μεσογειακή διατροφή είναι η υπερδύναμή μας - CNN.gr