“Powstrzymajcie to szaleństwo” - New York Times rozwścieczył Włochów przepisem na carbonarę

Reklama

czw., 02/25/2021 - 14:53 -- MagdalenaL

Przepis, w którym użyto boczku i parmezanu, rozzłościł szefów kuchni, smakoszy, a także stowarzyszenie rolników / Fot. Alamy

 Zdaniem stowarzyszenia Coldiretti, carbonara to jedno z najbardziej “zdradzonych” włoskich dań przyrządzanych za granicą.

 

New York Times zgotował sobie nie lada kontrowersję we Włoszech po wprowadzeniu modyfikacji do przepisu na klasyczne Rzymskie danie - makaron carbonara.

Przepis autorstwa Kayi Chun, zatytułowany “Podwędzana Pomidorowa Carbonara” został opublikowany w NYT Gotowanie. Trzeba przyznać Chun, że przynajmniej umieściła ostrzeżenie przy swojej wersji przepisu: “tradycyjnie nie dodaje się pomidorów do carbonary, ale nadają one temu daniu bardziej wyrazisty smak”.

Nie chodziło jednak tylko o pomidory: Chun zastąpiła guanciale bekonem, “ponieważ jest łatwo dostępny i dodaje fajnego podwędzanego posmaku”, i użyła sera parmezan zamiast pecorino.

Przepis Chun wywołał oburzenie wśród miłośników jedzenia w internecie: “To coś nawet nie stało obok carbonary, powstrzymajcie to szaleństwo” - napisał jeden ze smakoszy. Następnie do głosu doszli rozwścieczeni włoscy szefowie kuchni oraz stowarzyszenie rolników o nazwie Coldiretti, które określiło “Podwędzaną Pomidorową Carbonarę” jako “szczyt góry lodowej” w “fałszerstwie” dokonywanym na tradycyjnych włoskich potrawach.

Nie jest to pierwszy przypadek, kiedy czyjaś interpretacja włoskiego przepisu wywołała oburzenie. Często wyśmiewane jest dodawanie ananasa do pizzy oraz kurczaka do makaronu. Szokująca jednak okazała się publikacja wspomnianego przepisu na łamach New York Timesa.

“Obserwuję NYT na Instagramie i pomyślałem, że to fake,” mówi Alessandro Pipero, szef kuchni z Rzymu, znany jako “król carbonary”, w wywiadzie dla Corriere della Sera. “To tak, jakby wrzucić salami do cappuccino lub dodać mortadelę do sushi. OK, w porządku, ale wtedy nie nazywajmy tego sushi. Podobnie w tym przypadku - carbonara z pomidorami to już nie carbonara. To coś zupełnie innego.”

Reakcja ze strony Coldiretti była ostrzejsza. “Prawdziwe ryzyko,” jak pisze stowarzyszenie w swoim oświadczeniu, “polega na tym, że to fałszywe ‘włoskie’ danie zadomowi się w międzynarodowej kuchni, pozbawiając autentycznej potrawy miejsca na rynku, i trywializując nasze lokalne specjały, które wywodzą się z unikalnych technik i miejsc.”

Coldiretti dodaje, iż makaron carbonara jest jednym z najbardziej “zdradzonych” włoskich przepisów za granicą. Stowarzyszenie bacznie obserwuje jednak los innych potraw.

“Sałatka caprese jest podawana z serem przemysłowym, zamiast z mozzarellą di bufala lub fior di latte. Znane są także przypadki serwowania makaronu z pesto zrobionym przy użyciu migdałów, orzechów włoskich, bądź pistacji, zamiast orzechów piniowych.”

W 2018 roku, NYT wywołał skandal w Wielkiej Brytanii, publikując przepis, w którym opisano yorkshire pudding, tradycyjną lokalną pieczeń obiadową, jako “duży, puszysty naleśnik”, który jest idealny “na śniadanie, brunch, lunch i deser o każdej porze roku”.

Tłumaczyła Jagoda Chudzińska

Autor: 
Angela Giuffrida
Źródło: 

theguardian.com

Polub Plportal.pl:

Reklama