Francuska bagietka w kolejce na listę niematerialnego dziedzictwa Unesco

Reklama

pon., 03/29/2021 - 14:36 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Sergio Arze / Unsplash

Minister kultury Roselyne Bachelot złożyła kandydaturę „umiejętności i kultury wytwarzania bagietki” do UNESCO.

Francja zdecydowała się złożyć kandydaturę bagietki na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jak dowiedzieliśmy się od ministerstwa kultury, bagietka wygrała walkę o reprezentowanie kraju z cynkowymi dachami Paryża i świętem wina w Arbois. Ministerstwo miało czas do 31 marca na złożenie dossier. Ostateczna decyzja należy do Unesco, które ma się wypowiedzieć w tej sprawie najwcześniej jesienią 2022.

 „Jeśli kandydatura bagietki zostałaby uwieńczona sukcesem, to uznanie tego elementu francuskiej kultury kulinarnej pozwoliłoby na uświadomienie sobie przez Francuzów, że zwyczaj jej jedzenia, który stał się częścią naszej codzienności, w którym bierzemy udział wszyscy i który wydaje nam się naturalny, stanowi w swej istocie dziedzictwem narodowym” - oznajmiła minister kultury w specjalnym komunikacie.

Coraz mniej piekarni na wsi

Komunikat ministerstwa przypomina również, że liczba piekarni wciąż spada zwłaszcza na obszarach wiejskich. „W 1970 działało 55 000 piekarni rzemieślniczych (jedna na 790 mieszkańców). Dziś jest ich 35 000 (jedna na 2 000 mieszkańców). Często wytwory rodzinnych piekarni są wypierane przez produkowane hurtowo w wielkopowierzchniowych sklepach bagietki” dodaje komunikat.

Bagietka, symbol życia codziennego Francuzów, uwieczniona w filmach i reklamach powstała na początku XX wieku w Paryżu. Wybrano ją zamiast cynkowych dachów stolicy czy Biou d’Arbois - święta w górach Jury o średniowiecznym i religijnym pochodzeniu zamienionego jednak z czasem na święto republikańskie.

Setki kandydatur rocznie

Rocznie około setki zgłaszanych artefaktów trafia na listę dóbr niematerialnych UNESCO. Aby móc starać się o ten prestiżowy tytuł, kandydatura musi najpierw zostać wpisana do narodowego wykazu obok setek innych dóbr i umiejętności. Kolejny etap decyduje o tym, czy kandydatura może zostać przedstawiona UNESCO. Wyboru dokonuje Komitet Dziedzictwa Etnologicznego i Niematerialnego („Comité du Patrimoine ethnologique et immatériel”  w skrócie CPEI).

Aby kandydatura była ważna konieczne jest również, by spajała ona jakąś społeczność, jak to dzieje się w przypadku piekarzy czy dekarzy. W rezultacie Narodowa Konfederacja Piekarstwa i Cukiernictwa Francuskiego, wraz ze swoimi 96 oddziałami departamentalnymi poparła jednogłośnie - jak przypomina ministerstwo kultury w swoim komunikacie - ten projekt. Podkreślała ona również, że bagietka jest najpopularniejszym pieczywem we Francji a jej korzenie sięgają XII wieku.

Przepis, który rózni się w zależności od temperatury i hygrometrii

W komunikacie ministerstwa kultury, dowiadujemy się, że skład bagietki jest bardzo prosty: woda, mąka, sól i drożdze lub zakwas, ale przygotowanie jej wymaga „know-how, zdolności manualnych zakładających solidne wyuczenie i spore doświadczenie: „Do wyrobu tego świeżego produktu potrzeba specjalnej organizacji i szczególnych warunków: bagietki są pieczone cały dzień w małych partiach a ich skład różni się w zależności od temperatury i wilgotności powietrza”.

Komunikat nie precyzuje, czy boom na maszyny do pieczenia własnego chleba podczas pierwszego lockdownu zaszkodził w jakikolwiek sposób bagietce bez której nie sposób przecież wyobrazić sobie francuskiej kuchni.

Autor: 
L'Obs/AFP, tłum. Bazyli Chara
Polub Plportal.pl:

Reklama