Powrót Fukushimy: Japońska destynacja jest ponownie otwarta dla turystów

Reklama

pt., 09/03/2021 - 12:28 -- MagdalenaL

Następne Kyoto: Dla odwiedzających Japonię, którzy już byli w Kyoto, lub dla tych, którzy chcą uciec od tłumów, Fukushima jest alternatywą na uboczu. A przynajmniej tak będzie, dopóki wieści się nie rozejdą (fot.JNTO)

FUKUSHIMA – Jest rześki, jesienny poranek, a punkt widokowy Mishima w prefekturze Fukushima jest pełen fotografów, gównie z Tajwanu, którzy chcą uwiecznić malowniczą kolej linii Tadami, gdy przecina ona łukowy most Dai-ichi Tadamigawa.

Wśród nich jest lokalny fotograf Kenkou Hoshi, który fotografował ten region częściej niż ktokolwiek inny i sam jest pionierem turystyki w tym regionie.

Po odkryciu punktu widokowego na szczycie wzgórza z widokiem na rzekę Tadami, przekonał lokalne władze do zbudowania schodów dla łatwiejszego dostępu; teraz lobbuje za windą dla starszych.


Malownicza Linia Tadami, widziana tutaj z punktu widokowego Tadami River Bridge nr 1 w Mishimie, podróżuje 84 mile z Aizuwakamatsu do Koide w prefekturze Niigata.
(Autor: Ken Hoshi)

Gdy pociąg wjeżdża o 9:05, słychać warkot kamer, jak dla celebryty. „Nowy przemysł jest trudny do przyciągnięcia, więc turystyka jest najlepszym sposobem na rozwój” – powiedział Hoshi przez tłumacza.

Wiedząc, że większość turystów przybywających do Fukushimy to Tajwańczycy, którzy chcą przeżyć sezony jesienno-zimowe, których nie mają w domu, Hoshi promował Mishimę, organizując na Tajwanie konkursy fotografii zrobionych z linii Tadami z punktu widokowego.

Rozpoczął wycieczki Mugenkyo no Watashi na rzece Tadami, które przy użyciu płaskodennych łodzi podobnych do tych, którymi przewożono go przez rzekę jako chłopca, zabierają do nawiedzonego miejsca, w którym kiedyś stała jego wioska, opuszczona po osunięciu się ziemi w 1964 roku.


Fotograf Kenkou Hoshi rozpoczął wycieczki po rzece Mugenkyo no Watashi, aby odwiedzić swoją wioskę, zniszczoną podczas osuwiska w 1964 roku. (Autor: Beth Reiber)

Hoshi jest pasjonatem Fukushimy, która, jeśli zostaniesz wystarczająco długo, wydaje się być cechą charakterystyczną większości osób, które tam mieszkają.

Wiele firm zostało przekazanych z pokolenia na pokolenie.

Jednak przyciąganie turystów nie było łatwe. Fukushima jest jedną z sześciu prefektur obejmujących Tohoku, rozległy i odległy, niezagospodarowany region na północno-wschodnim krańcu głównej japońskiej wyspy Honsiu, który przyjmuje mniej niż 2% japońskich turystów międzynarodowych.


Hoshi, wybitny fotograf, w pojedynkę zapoczątkował turystykę oddolną w tym regionie. (Autor: Beth Reiber)

Co więcej, chociaż minęło osiem lat od stopienia elektrowni jądrowej Fukushima, spowodowanego potężnym trzęsieniem ziemi i tsunami, które uderzyło u wybrzeży Tohoku, zaniepokojenie promieniowaniem jest najczęstszą odpowiedzą, jaką otrzymasz, jeśli ogłosisz, że zmierzasz do Fukushimy.

Być może dlatego w 2018 r. nocowało tylko 120 tysięcy zagranicznych gości, mimo że skażona strefa ewakuacji obejmuje obecnie zaledwie 2,8% prefektury Fukushimy.

Dla powracających gości, którzy widzieli takie miejsca jak Kyoto lub dla tych, którzy chcą uciec od tłumów, Fukushima jest alternatywą na uboczu, przynajmniej dopóki nie rozejdzie się wiadomość.

Fukushima, trzecia co do wielkości prefektura Japonii, ale z mniej niż 2 milionami mieszkańców, jest w większości wiejska, z krętymi górskimi drogami, lasami, rwącymi rzekami, wodospadami, bagnami oraz wyżynami.

Wśród Japończyków Fukushima słynie ze zmieniających się jesiennych liści, obfitych opadów śniegu, historycznych miejsc w Aizuwakamatsu, które ucieleśniają ducha samurajów, drzew brzoskwiniowych i persymony, lokalnej kuchni, której nie znajdziesz nigdzie indziej, ponad 130 gorących źródeł i ponad 60 browarów sake.


Fukushima jest domem dla historycznych miejsc samurajów, kurortów z gorącymi źródłami i browarów sake. ( Autor: Beth Reiber)

„To nasz piąty raz w Japonii, a po śledzeniu postów w mediach społecznościowych i YouTube zdecydowaliśmy się przyjechać do Fukushimy” – powiedziała Natalie Meek z Wielkiej Brytanii. „Wynajmujemy samochód i spędzamy pięć dni w okolicy Aizuwakamastu, ponieważ jest tak wiele do zobaczenia”.

Japonia tak mocno wierzy w powrót Fukushimy do łask, że prefektura została wybrana na miejsce rozpoczęcia sztafety olimpijskiej Tokio 2020 w J-Village, najlepszym w kraju ośrodku treningowym do piłki nożnej.

Ze względu na lokalizację J-Village zaledwie 12,4 mil od katastrofy jądrowej, ale uratowaną przed tsunami z powodu wyższego terenu, była to baza operacyjna dla 1000 osób zajmujących się katastrofą i jest obecnie uważana za symbol rewitalizacji.

Stamtąd pochodnia pojedzie na północ przez nadmorskie miasta, które stopniowo odradzają się od 2011 roku, w tym Somę, południowy koniec najnowszego i najdłuższego japońskiego szlaku turystycznego, 620-kilometrowy szlak przybrzeżny Michinoku, który przechodzi przez cztery prefektury i został stworzony, aby promować leczenie i przyciągać międzynarodowych gości.

Kierując się w głąb lądu, sztafeta przejedzie przez miasta takie jak Fukushima City, stolicę prefektury, słynne z onsen (kąpieli z gorącymi źródłami). Zaledwie 92 minuty od Tokio superszybkim pociągiem Shinkansen, oferuje obszar Iizaka Onsen, gdzie możesz zanurzyć się w dziewięciu publicznych łaźniach i doświadczyć ryokan (japońskich zajazdów), takich jak Nakamuraya, gdzie karczmarz 7. generacji Hiroshi Abe z dumą wskazuje antyki i detale architektoniczne, od otwartego kominka w holu po pokoje używane niegdyś przez samurajów.


Obszar Iizaka Onsen ma dziewięć publicznych łaźni i wiele ryokanów. (Autor: Beth Reiber)

Ceny, podobnie jak w całej Fukushimie, są nawet o 20% niższe niż w bardziej turystycznych miastach, takich jak Kioto.

Na południe od miasta Fukushima znajduje się miasto zamkowe Nihonmatsu, w którym browar Daishichi Sake wyróżnia się tym, że poświęca więcej czasu na produkcję sake niż w jakimkolwiek innym miejscu w Japonii.

Założona w 1752 roku i pod kierownictwem 10-pokoleniowego właściciela Hideharu Ohta, Daishichi używa tylko czasochłonnej tradycyjnej metody kimoto do warzenia sake, opracowanej około 1700 roku, ale obecnie w większości porzuconej na rzecz szybszych nowoczesnych praktyk.

Opracowano również innowacyjną technikę super płaskiego polerowania ryżu, która zapewnia wysokiej jakości smak.

Rezultatem jest sake, które jest odporne na utlenianie i z czasem rośnie i dojrzewa, dzięki czemu jest porównywalne z winem.

Dostępne są wycieczki z przewodnikiem i degustacją.

„Minowamon, nazwany na cześć bramy zamku Nihonmatsu, jest naszym największym sprzedawcą ze względu na doskonały aromat i bogaty smak umami” – powiedział Ohta. „Dobrze komponuje się z maślanymi, kremowymi potrawami”.


Zamek Tsuruga zawiera muzeum historii, a także tradycyjny ogród i herbaciarnię na terenie. (Autor: Beth Reiber)

Najbardziej znanym miastem zamkowym w prefekturze Fukushima jest Aizuwakamatsu, które nazywa się Samurai City i znajduje się w Aizu, najbardziej wysuniętym na zachód regionie prefektury.

Po obaleniu szogunatu Tokugawa, który rządził Japonią przez ponad 250 lat, i przywróceniu władzy przez cesarza, wybuchła wojna Boshin pomiędzy samurajami lojalnymi wobec szoguna i cesarskimi siłami Imperium.

To tutaj, w zamku Tsurugajo, potężny klan Aizu stoczył i przegrał ostatnią bitwę samurajów.

Tysiące zginęło, w tym samurajki-wojowniczki i Byakkotai (Siła Białego Tygrysa), kontyngent nastolatków samurajów, którzy widząc jak coś, co uznali za płomienie pochłaniające zamek Tsurugajo, popełnili samobójstwo.

Dziś zamek Tsurugajo mieści muzeum historii, a na jego terenie znajduje się tradycyjny ogród, herbaciarnia i 1000 drzew wiśniowych.

W pobliżu znajduje się Aizu Bukeyashiki, gdzie mieszkał główny przywódca klanu Aizu, Saigo Tanomo ze swoją rodziną, służbą i żołnierzami.

Odrestaurowana 38-pokojowa rezydencja ilustruje wspaniały styl życia, który zakończył się tragicznie w ostatnich godzinach wojny Boshin, kiedy żona Saigo zabiła ich troje najmłodszych dzieci, a następnie popełniła samobójstwo wraz ze swoimi nastoletnimi córkami, siostrami i innymi członkami rodziny. Saigo, uciekając by kontynuować walkę, dożył siedemdziesiątki.


Browar Daishichi Sake działa od 1752 roku. (Beth Reiber)

Aizuwakamatsu jest również znane z browarów sake, onsen i lokalnej kuchni, takiej jak kozuyu, zupa na wesela i inne specjalne okazje z warzyw korzeniowych, suszonych przegrzebków, grzybów i innych potraw.

Wappameshi to proste danie z ryżu i innych składników gotowanych na parze w okrągłym cedrowym pojemniku, a sos katsudon to panierowany kotlet wieprzowy polany gęstym sosem i podawany na ryżu i kapuście.

Ramen od dawna jest popularny, a w pobliskiej Kitakata – gdzie jest 120 sklepów z ramenem – jest również popularny na śniadanie.

Na południe od Aizuwakamatsu znajduje się Ouchijuku, najczęściej odwiedzane miejsce w prefekturze Fukushima.

To stare miasto pocztowe, które kiedyś służyło jako główny przystanek wzdłuż Aizu Nishi Kaido łączącego Aizu i Nikko.

Drogi takie służyły do transportu ryżu i dla panów feudalnych, którzy zgodnie z prawem musieli spędzać co drugi rok w Edo (dzisiejsze Tokio).

Co ciekawe, zachowało się 48 oryginalnych budynków krytych strzechą z okresu Edo (1603-1867), ustawionych po obu stronach starej drogi i mieszczących restauracje serwujące makaron gryczany, sklepy z pamiątkami i garść minshuku.

Na zachód od Aizuwakamatsu znajduje się Yanaizu, urocza wioska onsen nad rzeką Tadami. Dom dla 3400 osób i siedem ryokanów, słynie z Fukumankokuzobosatsu Enzo-ji, świątyni zbudowanej na urwisku nad miastem, gdzie co roku odbywa się jeden z kilku japońskich Festiwali Nagości.

Mężczyźni ubrani tylko w przepaski na biodrach wbiegają po kamiennych schodach do głównego holu świątyni i przepychają się o pojedynczą linę prowadzącą do gongu świątynnego, a ci, którzy z powodzeniem uderzą w gong, myśleli, że mają szczęście przez resztę roku.

Autor: 
Beth Reiber Tłumacz: Karolina Bryndal
Polub Plportal.pl:

Reklama