CHOPIN NAJLEPSZĄ WÓDKĄ ZIEMNIACZANĄ

Reklama

pt., 02/14/2020 - 07:03 -- zzz

Wyprodukowane w Polsce z lokalnych ziemniaków, destylowane 4 razy dla uzyskania gładkości. Ta wódka zyskała sobie dobrą opinię dzięki subtelnemu, ziemistemu profilowi ​​smaku i wyjątkowej mieszalności. Spróbuj, a zgodzisz się z nami: reputacja Chopina jako jednej z najlepszych wódek na świecie jest zasłużona.

Dzisiejszy rynek wódki obejmuje wódki wytwarzane z różnego rodzaju produktów: pszenicy, żyta, jęczmienia, kukurydzy, melasy, winogron i oczywiście ziemniaków. Większość ludzi zakłada, że ​​wódkę po raz pierwszy wyprodukowano z ziemniaków. Jednak większość ludzi się myli.

Wódka została po raz pierwszy wyprodukowana z pszenicy i innych ziaren. Dopiero znacznie później - prawdopodobnie 500 lat później - powstała wódka z ziemniaków.

Często nieporozumieniem jest to, że wódka jest zasadniczo bez smaku (lub że smakuje tylko jak rozcieńczalnik do farb), a zatem cała wódka jest taka sama.

W rzeczywistości podstawowy składnik użyty do wytworzenia jakiegokolwiek spirytusu z konieczności wpłynie na produkt końcowy. Wódki zrobione z ziemniaków mają zwykle bardziej przyjemny w dotyku i aromatyczny profil niż wódki zrobione z pszenicy. Ale niezależnie od tego, czy są zrobione z ziemniaków, pszenicy, czy czegokolwiek innego, wszystkie zapewniają ciepłe i rozmyte uczucie, które pochodzi z odrzucenia kilku drinków.

Ale jeśli interesuje Cię picie wódki ze względu na jej smak - tj. Jeśli nie jesteś zainteresowany tylko schnockowaniem  - zrozumienie subtelności wódki ziemniaczanej jest koniecznością. Jesteśmy tutaj, aby pomóc.

Podjęliśmy szeroko zakrojone badania internetowe, otrzymaliśmy wiele opinii od ekspertów branżowych i zaufanych miłośników wódki, a następnie sami spędziliśmy dużo czasu na testowaniu tych wódek. To poświęcenie, które jesteśmy gotowi dla ciebie zrobić.

Wódki ziemniaczane

Najlepsza wódka z górnej półki: Chopin

Czterokrotnie destylowany, polski produkt Chopin jest naszym największym zwycięzcą w kategorii najlepszej wódki ziemniaczanej. Z nutką słodkiej ziemistości, z której znane są wódki ziemniaczane, Chopin jest cudownie subtelnym duchem, który idealnie nadaje się do miksowania.

Najlepsza wódka ziemniaczana ze średniej półki: Vikingfjord

Nasz zwycięzca ze środkowej półki, Vikingfjord, ma wodę z  lodowca Jostedal w Norwegii Arktycznej. Ta wódka ma nieco ostrzejszą krawędź niż niektóre, ale to właśnie w niej uwielbiamy - jest to idealna przeciwwaga dla słodkich mieszanek koktajlowych.

ZA 5 USD. NASTĘPNY ZAKUP, UŻYJ KODU DRIZLYDEAL

Najlepsza budżetowa wódka ziemniaczana: Luksusowa

Wiele krajów produkuje dobrą wódkę, ale Polska da ci najlepszą cenę. Już za 13 USD za butelkę Luksusowa jest dowodem, że świetna wódka nie musi być sprzedawana w atrakcyjnej cenie. (Dokładnie 80 dowodów).

Choć produkcja i konsumpcja wódki nie jest tak stara jak piwo czy wino, wciąż jest dość stara. Większość ludzi uważa, że ​​produkcja rozpoczęła się gdzieś w VIII lub IX wieku.

Produkcja wódki

Wódkę można wytwarzać z dowolnej substancji roślinnej bogatej w skrobię lub cukier. O ile materia roślinna nie zawiera już cukrów, takich jak owoce lub melasa, surowce muszą zostać rozbite, aby uzyskać dostęp do skrobi.

Zwykle surowiec jest podgrzewany, aby utworzyć zacier. Następnie dodaje się enzymy, które pomagają rozbić skrobię na cukry.

Następnie do mieszaniny doprowadza się ciepło, przekształcając cukry w etanol. Ten proces prowadzi do czegoś, co zwykle nazywa się „myciem”. Jest to wielokrotnie destylowane w celu wydobycia spirytusu, a zwykle wielokrotne destylacje dają spirytus o wyższej odporności.

Po destylacji spirytusu do specyfikacji zawartość alkoholu w etanolu wynosi zwykle około 95%, co jest zdecydowanie zbyt wysokie do spożycia. Tak więc po procesie oczyszczania dodaje się wodę, aby rozcieńczyć alkohol w drodze do butelkowania.

Miękka woda jest ogólnie lepsza, ponieważ miękka woda nie zawiera tylu soli ani jonów, które mogą wpływać na smak wódki. Oczywiście dobra woda jest koniecznością, ponieważ prawie 70% butelki wódki składa się z wody.

Po dodaniu dodatkowego zmiękczacza, takiego jak miód, aby poprawić gładkość spirytusu, rozpoczyna się proces filtrowania. Przed współczesną erą filtracja oznaczała po prostu pozostawienie ducha, aby zanieczyszczenia i cząsteczki spadły na dno garnka, a następnie zostały usunięte.

W dzisiejszych czasach preferowaną metodą jest filtrowanie węgla drzewnego. Celem procesu filtrowania jest przybliżenie smaku, odczucia i zapachu wódki do upodobań destylatora. Przez cały czas mistrz gorzelnik smakuje ducha, aby go zaprowadzić do ostatecznej formy.

Ziemniaki: Historia pochodzenia

Ziemniaki nie były oryginalnym składnikiem używanym do produkcji wódki. Ten przywilej dotyczy pszenicy lub żyta. To dlatego, że ziemniaki nie pochodzą z Europy - pierwotnie pochodziły z Peru. Uprawa nie została wprowadzona do narodów „pasa wódki” aż do XVII wieku.

Ziemniaki były początkowo luksusem bogatych i dopiero w XVIII wieku stały się podstawową masą dla mas. Jak to się stało? Stało się tak, gdy szwedzka naukowiec i agronom hrabina Eva Ekeblad odkryła, że ​​ziemniaki można wykorzystać do produkcji mąki i - czekaj na to - alkohol!

Za swoje odkrycie Ekeblad została przyjęta do Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk w 1746 roku w młodym wieku 24 lat. Możesz się założyć, że to była impreza wprowadzająca!  

Wykorzystanie ziemniaków do produkcji wódki nabrało pary w ciągu następnych 200 stuleci, które uległy jedynie niewielkiemu spadkowi podczas wielkiej zarazy ziemniaczanej w XIX wieku. Spośród tradycyjnych materiałów używanych do produkcji wódki ziemniaki są najbardziej pracochłonne, ponieważ przygotowanie ich do etapu zacieru wymaga dodatkowych kroków, takich jak obieranie skóry.

W porównaniu do wódek na bazie pszenicy lub ziaren, wódka ziemniaczana jest zwykle nieco cięższa z gęstym odczuciem w ustach, podczas gdy profil smakowy wydaje się być bardziej bezsmakowy z nieco bardziej naturalną słodyczą.

Te cechy sprawiają, że wódki ziemniaczane świetnie nadają się do stosowania w koktajlach, ponieważ nie przytłaczają swoim naturalnym smakiem.

Wojna Wódki!

Tak, faktycznie była wojna na wódkę. To było ostatnie. Nie oddano strzałów. Jedną ze stron była grupa krajów zwana „pasem wódki”.

Konflikt wybuchł w Unii Europejskiej w 2007 r. Wokół definicji, jakie rodzaje napojów spirytusowych można sprzedawać pod nazwą „wódka”. Stało się to po sukcesie Cîroc, francuskiej wódki wytwarzanej z winogron - wiesz, ulubionego drinka P. Diddy'ego.

Zrozumiałe jest, że tradycyjne kraje produkujące wódkę (tj. Pas wódki) chciały chronić swoją tradycję (i znaczny wpływ na światowy rynek wódki), argumentując, że tylko alkohole produkowane wyłącznie z ziemniaków, melasy z buraków cukrowych i zbóż powinny być nazywane wódka.

Na szczęście nie przelano żadnej krwi - choć jestem pewien, że rozlano dużo alkoholu - i w 2007 r. Osiągnięto kompromis z tak zwanym kompromisem Schnellhardta.

Wymagało to etykietowania, aby jednoznacznie stwierdzić, czy wódka została wyprodukowana przy użyciu nietradycyjnych składników. Polscy producenci nie są zadowoleni z ugody, ale przynajmniej podczas tego krótkiego zawieszenia broni nadal możemy cieszyć się orzeźwiającym tonikiem z wódki!

Metodologia

Do naszego rankingu doszliśmy dzięki szeroko zakrojonym badaniom, w tym analizie metadanych recenzji przez ekspertów wódki, mixologów i zwykłych ludzi, którzy po prostu kochają wódkę. Przeprowadziliśmy nawet własne testy smakowe. (Możesz nam podziękować, przechodząc do następnej rundy).

Następnie opracowaliśmy system punktacji i uszeregowaliśmy każdą wódkę ziemniaczaną na podstawie następujących kryteriów:

  • Lepkość: Wódki ziemniaczane wprowadzają na stół kilka charakterystycznych aspektów, ale żadne z nich nie jest ważniejsze niż jego unikalna konsystencja.
  • Smak: Jak słodka jest zbyt słodka?
  • Mieszalność: jak wszechstronny jest duch?
  • Opakowanie: będzie siedzieć na półce. Równie dobrze może to wyglądać, prawda?
  • Cena: Wódki ziemniaczane są na ogół droższe niż inne wódki, ale to nie znaczy, że musisz wydać fortunę.

Zanim więc wybierzesz się do świata wódek ziemniaczanych, sprawdź naszą listę, abyś mógł dokonać świadomego i pysznego wyboru!

Najlepsze wódki ziemniaczane

  1. Chopin

    Cena : 33 USD

    Kraj : Polska

    Chopin

    Kupuj Chopina

    Naszym najlepszym wyborem wódki ziemniaczanej jest polski Chopin. Wódka ta została wprowadzona na rynek w 1992 roku i została powszechnie okrzyknięta doskonałą wódką z górnej półki. Nazwany na cześć słynnego polskiego kompozytora, Chopin produkowany jest z lokalnych ziemniaków polskich. Jest destylowany 4 razy, aby uzyskać wyjątkowo gładkie wykończenie.

    Jednym z twierdzeń o sławie Chopina jest jego mieszalność. Wynika to z faktu, że ta wódka ma bardzo subtelny profil smakowy z nutami wanilii i tradycyjną słodyczą, która towarzyszy większości wódek. Aromaty zawierają łagodne ziemiste nuty i pewne nuty owocowe.

    Ta lepka i kremowa w ustach jest świetna wódka do martini i Bloody Marys. 

    • Subtelne smaki
    • Wyjątkowe wykończenie
    • Świetna mieszalność
    • Trochę drogo

     

  2. Boyd & Blair

    Cena : 32 USD

    Kraj : USA

    Boyd & Blair

     

     

    Drugi na naszej liście jest ten produkt z Pensylwanii. Prentiss Orr i Barry Young założyli gorzelnię z ambicją stworzenia klasycznej wódki ze starego świata. A jeśli zapytasz nas, udało im się! Orr i Young zakładają gorzelnię w fabryce szkła, w której butelki używane do produkcji są produkowane na miejscu. Używają lokalnie uprawianych ziemniaków i specjalnie zaprojektowanej miedzianej doniczki o pojemności 1200 litrów, aby stworzyć tę małą partię wódki.

    Przez 3 lata ta wódka była uznawana za jedną z najlepszych na świecie. To dlatego, że jest pełen smaków dla nosa i podniebienia. Jest owocowy zapach i oczekiwany zapach roślinności i ziemistości, który można znaleźć w większości wódek ziemniaczanych, podczas gdy podniebienie jest słodkie z nutami wanilii i wody mineralnej. Wykończenie jest gładkie, a konsystencja kremowa.

    Jest to idealna wódka do popijania lub koktajli. Opakowanie zawiera odręczny podpis na każdej butelce, który wyraża staranność i kunszt, który został włożony w tworzenie tej doskonałej wódki!

    • Słodkie, ziemiste podniebienie
    • Mała partia
    • Nagradzany
    • Trochę drogo   
  3. Murlarkey Divine Clarity

    Cena : 35 USD

    Kraj : USA

    Murlarkey Divine Clarity

     

    Gorzelnia Mularkey z Wirginii wkroczyła na scenę spirytusową w 2016 roku, a szturmem podbili świat alkoholowy. Wśród wyróżnień, które pojawiły się po drodze, jest złoty medal za wódkę Divine Clarity, zdobytą na prestiżowym Światowym Konkursie Spirytusowym w San Francisco. Aha, i ich dżin i whisky również otrzymały brązowe medale.

    Jest to dodatek do zdobycia złotego medalu w 2017 r. W American Distilling Institutes 11th Annual Judging of Craft Spirits. Wystarczy powiedzieć, że ci ludzie wiedzą, co robią.

    Nazwana na cześć irlandzkiego dziedzictwa gorzelników, wódka Murlarkey jest destylowana 16 razy, zanim zostanie odfiltrowana z węgla drzewnego. Smak obejmuje tradycyjną słodycz ziemniaczaną, a proces destylacji zapewnił wyjątkowo gładkie wykończenie. To idealna wódka ziemniaczana do popijania lub miksowania ulubionego koktajlu!

    • Węgiel przefiltrowany
    • Gładki koniec
    • Bardzo mieszalne
    • Drogie
  4. Złoto Karlssona

    Cena : 31 USD

    Kraj : Szwecja

    Złoto Karlssona

     

     

    Karlsson's Gold jest pomysłem Börje Karlsson, tak zwanego „Ojca Absolutu”. Jest kilka szczegółów, które odróżniają tę wódkę od innych na naszej liście. Po pierwsze, ziemniaki pochodzą nie tylko z lokalnych źródeł, ale stosuje się 7 odmian. Co więcej, są to wiosenne ziemniaki, dlatego są zbierane w momencie, gdy zaczyna się tworzyć skórka.

    Po drugie, wszystkie te różne odmiany ziemniaka są destylowane osobno raz, a następnie łączone bez filtrowania. Rezultatem jest wyjątkowa i aromatyczna wódka ziemniaczana. Nos jest słodki i kremowy z nutami kakao. W smaku znajduje się czekolada i kakao z wykończeniem zakończonym słodko-gorzką czekoladą i pieprzem.

    Wódkę tę można delektować się schludnie lub w koktajlu, zwłaszcza w martini. To z pewnością najdroższa wódka na naszej liście, ale jest warta swojej ceny!

    • Unikalny proces produkcji
    • Nuty kakaowe
    • Ciekawe opakowanie
    • Kosztowny

     

  5. Luksusowa

    Cena : 13 USD

    Kraj : Polska

    Luksusowa

     

     

    Luksusowa to kolejna polska wódka. W ostatnich sporach w UE dotyczących właściwej definicji wódki polscy producenci byli szczególnie aktywni. A to dlatego, że są zaangażowani w tworzenie doskonałej wódki przy użyciu tradycyjnych materiałów i środków. Luksusowa idealnie pasuje do tego opisu.

    W odróżnieniu od wielu innych wódek ziemniaczanych, Luksusowa jest niedroga, a jednak nadal oferuje dobry profil wódki ziemniaczanej. Luksusowa, potrójnie destylowana i filtrowana z węgla drzewnego, produkowana jest z ziemniaków strobrowa. Proces filtrowania zapewnił krystalicznie czysty wygląd bez osadów. Oferuje przyzwoity nos, ze słodyczą i nutami kakao oraz znajomy mocny zapach, który towarzyszy większości wódek ziemniaczanych.

    W smaku wyczuwalny jest smak słodkiego i oleistego języka oraz nieco gorąca temperatura. Usta są bujne i lepkie. Dodanie tego do martini da twojemu drinkowi poważny ciężar i dobrze łączy się z wermutem. To świetna wódka ziemniaczana w naprawdę świetnej cenie.

    • Znakomita cena
    • Lepkie odczucie w ustach
    • Dobra mieszalność
    • Dobrze łączy się z wermutem

  6. Vikingfjord

    Cena : 20 USD

    Kraj : Norwegia

    Vikingfjord

     

     

    Vikingfjord jest produkowany w Norwegii, co czyni go drugą wódką ziemniaczaną ze Skandynawii na naszej liście. Jednym z unikalnych elementów, które wyróżniają Vikingfjord, jest źródło wody używane do produkcji wódki. Pochodzi z lodowca Jostedal w Norwegii Arktycznej. Woda lodowcowa jest naturalnie oczyszczana, gdy przedostaje się przez skały górskie, i uważa się ją za lepszą niż woda mineralna lub źródlana.

    Nos na Vikingfjord nie oferuje wiele, ponieważ jest neutralny. Poczucie w ustach jest dobre, ale wykończenie jest nieco bardziej szorstkie niż inne wódki z naszej listy, ponieważ niektóre gorzkie smaki wiszą po opadnięciu. Nie musi to być złe, ale bądź przygotowany: możesz także wyczuć gorycz w koktajlach. Działa to jednak dobrze w koktajlach owocowych.

    Vikingfjord oferuje dobrą wódkę ziemniaczaną w naprawdę dobrej cenie. Jest w eleganckim opakowaniu i jest wykonany z wody z 5000-letniego lodowca. Czego nie lubić?

    • Doskonała cena
    • Ciekawa historia produkcji
    • Gorszy smak niż inne
    • Gorzki posmak

     

  7. Zodiak

    Cena : 22 USD

    Kraj : USA

    Zodiak

     

    Co mówię, gdy mówię Idaho? Naturalnie ziemniaki. Nie powinno więc dziwić, że na naszej liście mamy 2 wódki oparte na Idaho. Zodiak jest butelkowany w Rigby, ID i jest produkowany przy użyciu tych słynnych rudych ziemniaków, z których znany jest Idaho. Woda pochodzi z warstwy wodonośnej Snake River, na której znajduje się destylarnia. 

    Nos zodiaku jest naznaczony nutami wanilii, cytryny i pieprzu. Podniebienie jest gładkie z nutami wanilii i czarnego pieprzu. Poczucie w ustach jest pełne, co jest typowe dla wódek na bazie ziemniaków. Gorzelnicy używają kanadyjskiego węgla drzewnego w procesie filtrowania, co prowadzi do gładkiego wykończenia.  

    To dobra wódka do koktajli i jest w naprawdę interesującej butelce, która pozwoli ci kontemplować gwiazdy! 

    • Dobra cena
    • Gładki koniec
    • Dobra mieszalność
    • Nuty wanilii i cytryny

     

  8. Vesica

    Cena : 14 USD

    Kraj : Polska

    Vesica

     

     

    Vesica to kolejna polska kreacja, co oznacza, że ​​oferuje świetną jakość w naprawdę dobrej cenie. Vesica jest trzykrotnie destylowana i jest pakowana w chłodną szklaną butelkę z wzorem vesica piscis, od której pochodzi nazwa wódki. Podobno forma geometryczna vesica piscis ma również skojarzenia z wiedzą mistyczną - więc jest.

    Zapach początkowo zawiera etanol, który ustępuje słodkiemu zapachowi karmelu i jagód, a także ziemistych ziemniaków. Usta są kremowe z ciepłym wykończeniem, które nie utrzymuje się zbyt długo. Ogólny smak jest słodki, z lekkim kęsem.

    To dobra wódka do miksowania, ponieważ Vesica oferuje świetną lepkość i miękki wygląd, który dopełni twoje ulubione martini. I kto wie, może picie Vesiki doprowadzi do mistycznego oświecenia.

    • Krótkie, ciepłe wykończenie
    • Karmel i jagoda na nosie
    • Doskonała cena
    • Idealny do martini

     

  9. Urodzony i wychowany

    Cena : 22 USD

    Kraj : USA

    Urodzony i wychowany

     

     

    To jest wódka Magic Mike. Born & Bred został opracowany przez gorzelnię Grand Teton w Driggs, ID w ramach partnerstwa z aktorem Channing Tatum. W trakcie historii Tatum szukał wódki, która byłaby wszechstronna i miałaby siedzibę w Ameryce, i znalazł to, czego szukał u mieszkańców Grand Teton.

    Born & Bred, produkowane z lokalnych ziemniaków Idaho, używa czystej wody górskiej podczas produkcji. Aromat zawiera nuty owocowe, w tym bananów, a smak zawiera nutę ananasa. Finisz jest nieco gorzki i pikantny. 

    Opakowanie utrzymuje się blisko ikonografii Idaho, z górami Grand Teton w tle i mitycznym jackalope na pierwszym planie. Dzięki pikantnym i gorzkim smakom ta wódka idealnie nadaje się do brudnego martini - co, jak sądzę, Magic Mike doceniłby.

    • Dobra cena
    • Smaki owocowe
    • Lokalnie pozyskiwane składniki
    • Ostry smak
  10. Woody Creek Colorado Wódka

    Cena : 38 USD

    Kraj : USA

  11. Ślady słodkiej śmietany
    • Dobre wykończenie
    • Świetna mieszalność
    • Po drogiej stronie
  12. Woody Creek Colorado Wódka

     

     

    Ludzie z Woody Creek Distillers mają własną farmę. Są jedynym gorzelnikiem w Stanach Zjednoczonych, który kontroluje każdy aspekt procesu produkcji wódki. Farma została faktycznie zakupiona, aby Woody Creek mógł rozwinąć odmianę ziemniaka stobrawa, który jest uprawiany głównie w Polsce.

    Kontrola nad gospodarstwem oznacza, że ​​gdy tylko ziemniaki wyjdą z ziemi, trafiają do produkcji. Gwarantuje to, że wszystkie unikalne smaki i zapachy zostaną zachowane w procesie produkcji. Woody Creek produkuje swoje wódki do spożycia publicznego od 2014 roku, wykorzystując wodę z obszaru Aspen i niezwykłą miedź, którą wciąż buduje Christian Carl Stills w Niemczech. 

    Nos jest słodki, a smak oferuje nuty słodkiej śmietany i wanilii. Podobnie jak w przypadku innych wódek ziemniaczanych, odczucie w ustach jest pełne, a wykończenie jest dość gładkie z niewielką ilością ciepła. To świetna wódka do prostego popijania, a nawet dobrze wstanie w toniku z wódki!

Jak smakuje wódka ziemniaczana?

Chociaż jedna definicja wódki jest taka, że ​​powinna ona być „bez smaku, bezwonna i bezbarwna”, miłośnicy wódki wiedzą, że różne wódki mogą mieć różne aromaty i złożone profile smakowe. Jak smakuje wódka ziemniaczana? To zależy.

Metody destylacji i filtrowania mogą wpływać na ogólną jakość i smak każdej wódki. Istnieją dodatki, które mogą również zmienić smak. Mając to na uwadze, wódki ziemniaczane są często określane jako wódki w stylu „starego świata”, ponieważ mają cięższe odczucie w ustach.

Lepkości, konsystencji i kremowej konsystencji, z której znane są te wódki, często towarzyszy nieco bardziej ziemisty i bardziej pikantny smak, zwiększając wrażenie, że lubisz drinka w rosyjskiej herbaciarni. Schłodzenie prawie każdej wódki dodatkowo wydobędzie jej smak.

Te wódki mogą mieć również ostrzejsze odczucie, co jest jedną z cech, które ci, którzy wolą pszenicę lub inne wódki na bazie zbóż, wskażą w swojej krytyce.

Ponieważ te wódki wydają się być nieco bardziej pikantne, są świetnymi kandydatami do Krwawej Maryi, brudnego martini lub innego pikantnego mieszanego napoju.

Czy wódka ziemniaczana jest dobra?

Piękno jest w oku patrzącego, prawda? Niektórzy przysięgają na wódkę ziemniaczaną, podczas gdy inni wolą wódki na bazie pszenicy. Wódki na bazie ziemniaków zostały przesmażone, ponieważ ziemniak jest uważany za surowiec gorszej jakości, podczas gdy inne mają (błędne) wrażenie, że cała wódka jest wytwarzana tylko z ziemniaków!

Ta rozbieżność zdań sprawia, że ​​przeciętny konsument musi sam decydować. Jeśli chodzi o to, co jest warte, ekspertyza w anglojęzycznym świecie ma duży szacunek dla wódek na bazie ziemniaków.

Wynika to z faktu, że te wódki wydają się bardziej solidne pod względem tekstury i lepkości, zapewniając smak i aromatyczne nuty, które są bardziej ziemiste i bardziej pikantne. Oczywiście nie zaszkodzi to, że przynajmniej w Stanach Zjednoczonych zaobserwowaliśmy ogromny wzrost zainteresowania Krwawą Maryją.

Istnieje wiele eleganckich barów i restauracji, które oferowały brunche Bloody Mary, i trudno jest pokonać dobrą pikantną, pełnowartościową wódkę ziemniaczaną w drinku z przyprawami i solą. Niektóre z wyższej klasy wódek ziemniaczanych oferują nawet smaki, które podkreślają i podkreślają roślinny i ziemisty smak Bloody Mary.

Więc jeśli lubisz pikantne koktajle, prawdopodobnie zgodzisz się, że wódka ziemniaczana jest tam, gdzie jest!

Co wyróżnia wódkę ziemniaczaną?

Cóż, to głupie ziemniaki.

Poważnie, istnieją pewne subtelne i ważne różnice między wódkami na bazie ziemniaków i wódkami produkowanymi przy użyciu innych składników. Różnice te można podzielić na następujące:

  • Produkcja: Wódki na bazie ziemniaków generalnie zajmują więcej czasu i są droższe. Wyższe koszty związane są nie tylko z dłuższym procesem produkcji, ale także z faktem, że ziemniaki dają mniejszą ilość alkoholu i są droższe w uprawie niż ziarna.
  • Tekstura i smak: Kolejną kluczową różnicą między wódkami na bazie ziemniaków i ich kuzynami jest tekstura. W ustach wódka na bazie ziemniaków jest cięższa i bardziej kremowa o większej lepkości. Baza ziemniaków ogólnie dodaje również ziemiste naturalne smaki, w zależności od metod filtrowania.
  • Mieszalność: wielu miłośników wódek ziemniaczanych twierdzi, że chociaż wódki na bazie ziemniaków mogą być cięższe pod względem tekstury, smak jest subtelniejszy, co pozwala na jeszcze większą elastyczność w tworzeniu twoich ulubionych koktajli.
  • Bezglutenowe: Bylibyśmy niedoceniani, gdybyśmy nie uwzględnili faktu, że wódki na bazie ziemniaków stanowią dobrą alternatywę dla ludzi, którzy chcą cieszyć się koktajlem, ale borykają się z nietolerancją glutenu.
  • Cena: w końcu większość wódek na bazie ziemniaków będzie droższa, ponieważ całkowite koszty produkcji są wyższe niż w przypadku większości innych wódek. To powiedziawszy, istnieje kilka naprawdę dobrych niedrogich wódek ziemniaczanych na rynku - więc pamiętaj, aby porównać przed zakupem!

Jaka jest najlepsza wódka ziemniaczana?

Wybór najlepszej wódki ziemniaczanej może wiązać się z wieloma ważnymi czynnikami, w tym z osobistymi gustami i potrzebami. Aby pomóc w tym procesie, stworzyliśmy listę najlepszych wódek ziemniaczanych.

Nasza lista oparta jest na szeroko zakrojonych badaniach i obejmuje następujące czynniki:

  • Mieszalność: zyskuje wiele pikantnych koktajli, które dodały umpf z doskonałej wódki ziemniaczanej!
  • Smak: czy to prosto, na skałach, czy w koktajlu, nikt nie chce wódki o złym smaku. Po prostu nie.
  • Pochodzenie: Wiedza dokładnie, skąd pochodzą surowce, może pomóc ustalić, czy twoja butelka wódki będzie niezawodna. Szwedzki, polski, rosyjski, amerykański, francuski - to może coś zmienić!
  • Cena: Jak już powiedzieliśmy, wódka ziemniaczana zwykle znajduje się na wyższym poziomie. Ale można znaleźć dobrej jakości wódki ziemniaczane, które nie są strasznie drogie.

Te i inne czynniki doprowadziły nas do powstania polskiego  Chopina  jako najlepszej wódki ziemniaczanej.  

Tak więc, zanim zaplanujesz kolejny brunch Bloody Mary z rodziną i przyjaciółmi, zapoznaj się z naszą listą, aby pomóc Ci wybrać idealną wódkę ziemniaczaną.

 

Autor: 
Chris Winn
Źródło: 

.ravereviews.org

Polub Plportal.pl:

Reklama