JAK OTWORZYĆ SZAMPANA Z HUKIEM LUB BEZ?

Reklama

pon., 12/31/2018 - 17:31 -- zzz

Chcesz otworzyć szampana z hukiem czy bez efektów specjalnych? Wybierz jeden ze sposobów otwierania szampana.

 

 

 

Otwieranie szampana

 

Rodzaje szampanów

Dla wielu z nas szampan ma 2 rodzaje: prawdziwy i podrabiany. To oczywiście błąd - "podrabiany szampan" to wino musujące, a prawdziwy szampan to po prostu szampan. Jeśli chodzi o stopień musowania mamy:

 

  • silnie musujący (Grand Mousse) - 4,5 - 5 atm
  • średnio musujący (Musseux) - 4,0 - 4,5 atm
  • lekko musujący (Cremant) - 4,0 atm

atm to pozaukładowa jednostka miary ciśnienia.

 

Jak otworzyć szampana tak, by nikogo nie wystraszyć?

  1. Schłodź dobrze butelkę z szampanem.
  2. Zdejmij z korka folię i zabezpieczenie metalowe. Pamiętaj, by nie potrząsać butelką - staraj się trzymać ją w miarę nieruchomo.
  3. Prawą ręką trzymaj butelkę - najlepiej pośrodku, lub bliżej dna - ważne jest jedynie to, by trzymac ją stabilnie
  4. Lewą ręką ujmij korek.
  5. Lewą ręką mocno trzymaj korek, natomiast prawą zacznij obracać w odwrotną do ruchu wskazówek zegara stronę. Rób to powoli. Kilka obrotów butelka wystarczy. Trzymając korek nie pozwalasz mu wystrzelić ani narobić hałasu.

Jak otworzyć szampana z hukiem?

Niemal zupełnie na odwrót, niż mówi powyższy sposób. Aby korek wystrzelił, oczywiście należy schłodzić szampana, by był tak samo smaczny (chociaż część na pewno się wyleje), dodatkowo warto wstrząsnąć butelką.

Butelka szampana jest wykonana z grubszego szkła, niż butelki innych win. Dodatkowo ma bardzo wklęsłe dno. Wszystko po to, by wytrzymać ciśnienie gazu rzędu 6 atmosfer.

 

 

Autor: 
ZZZ
Źródło: 

plportal.pl

video: 
Polub Plportal.pl:

Reklama