7 najlepszych polskich potraw wielkanocnych

Reklama

pt., 04/15/2022 - 23:12 -- MagdalenaL

Zdjęcie: W Polsce Mazurek jest okazją do wykazania się kreatywnością. Źródło: GETTY

Autorka książki kucharskiej Zuza Zak wybiera potrawy, które najbardziej kojarzą się jej z obchodami Wielkanocy w ojczyźnie – od jajek z kawiorem po żurek w chlebowej miseczce.

Kiedy dorastałam w Polsce, Wielkanoc była jeszcze większym świętem niż Boże Narodzenie, a najbardziej ekscytującą częścią była tradycja przygotowywania koszyczka na święconkę. Najpierw farbowaliśmy ugotowane jajka skórkami z czerwonej kapusty i cebuli, a następnie wyryliśmy na nich wzory. Ozdobione jajka, zwane pisankami, układało się na białej, haftowanej serwetce wewnątrz koszyczka, razem z cukrowym barankiem, kawałkiem chleba i kiełbasy, solą i pieprzem, może kawałkiem ciasta, zieleniną i żonkilem. Koszyczki zabierano do kościoła, gdzie święcono je przed śniadaniem w Niedzielę Wielkanocną. To tylko jedna z tradycji kulinarnych obchodzonych w Polsce w okresie wielkanocnym, ale jest wiele potraw, które odgrywają szczególną rolę o tej porze roku

 


Źródło: GETTY

 

  1. Baba wielkanocna

Ciastem najczęściej spożywanym w okresie wielkanocnym w Polsce jest duża, drożdżowa baba. Ci, którzy je pieką, bardzo dbają o to, by nie upadła. Niektórzy kucharze nie wpuszczają nawet ludzi do kuchni, gdy baba jest w piekarniku, a już na pewno nie otwierają przedwcześnie drzwiczek piekarnika. Baba jest bardzo różnorodna - na przykład moja mama robi wspaniałą, trójkolorową babę, dzieląc ciasto na trzy części i aromatyzując każdą z nich cytryną, czekoladą i makiem, a następnie łącząc je w jedną całość.

  1. Jajka z ikrą łososia lub kawiorem

W Polsce na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, ale to, jak je przygotujesz, zależy tylko od ciebie. Wielu wybiera klasyczne jajka z kraszankami, niektórzy lubią farbować białka sokiem z buraków. W naszym domu Wielkanoc to jednak jajka wypełnione ikrą łososia lub kawiorem. Wystarczy wyjąć ugotowane żółtka, napełnić je ikrą i wycisnąć na wierzch odrobinę cytryny, a następnie posypać natką pietruszki lub koperkiem i podawać.

 


Źródło: GETTY

 

  1. Żurek

Moja ulubiona polska zupa, żurek, jest tradycyjnie podawana w wydrążonej miseczce chlebowej, z jajkami ugotowanymi na twardo i białą kiełbasą. Zupę przygotowuje się z 4–5-dniowym wyprzedzeniem, a jej podstawą jest żur – sfermentowana mieszanka żytnia z dodatkiem czosnku, która nadaje zupie charakterystyczny smak. Innym kluczowym składnikiem jest majeranek. Czasami przygotowuję wersję wegetariańską z suszonymi grzybami zamiast mięsa.

 


Źródło: GETTY

 

  1. Mazurek

Jest to jeden z tych deserów, które wymagają dużego wysiłku, nie dlatego, że są skomplikowane w przygotowaniu, ale ze względu na dekoracje na wierzchu. Zasadniczo jest to spód z ciasta kruchego pokryty masą karmelową lub migdałową, udekorowany orzechami, suszonymi owocami (opcjonalnie masy z ciasta). W mojej pierwszej książce kucharskiej „Polska” przedstawiam wersję z solonym karmelem i orzechami pekan, ale w Polsce ludzie potrafią być naprawdę kreatywni, jeśli chodzi o dekoracje, dzięki którym ich ciasta wyróżniają się i sprawiają wrażenie uroczystych.

  1. Sałatka jarzynowa

Jest to typowa wschodnioeuropejska sałatka, która nosi wiele nazw – sałatka rosyjska, sałatka Oliviera lub, jak zawsze nazywaliśmy ją w mojej rodzinie, sałatka jarzynowa, czyli po prostu sałatka warzywna. Choć można ją spotkać na większości polskich uroczystości, to ze względu na dodatek jajek i majonezu jest szczególnie wskazana w okresie Wielkanocy. Sałatka jarzynowa występuje w wielu wariantach, ale zazwyczaj zawiera ugotowaną marchew, pasternak, ziemniaki, pory, korniszony i jajka ugotowane na twardo, a wszystko to bardzo drobno pokrojone. Często zawiera również groszek, choć moim ulubionym przepisem jest oryginalny przepis mojej babci, w którym zamiast niego używa się fasoli.

 


Źródło: GETTY

 

  1. Sernik

Mówi się, że sernik wywodzi się z Europy Wschodniej – nie dziwi mnie to, ponieważ twaróg jest jednym z kluczowych składników tego regionu. Kiedy podróżowałam po krajach bałtyckich, wydawało się, że każda kawiarnia ma swoją własną odmianę tego ciasta – pistacjowe, dyniowe, bezowe, makowe. Moja mama zaczęła ostatnio robić piękny sernik chałwowy, gotowany na parze. I choć w Polsce jest to danie spożywane przez cały rok, to z pewnością nie można bez niego obchodzić Wielkanocy.

  1. Pasztet

Robienie pasztetu jest dość pracochłonne, ale jeśli mam go robić kiedykolwiek, to na Wielkanoc. Pasztety jada się w całej Polsce, używając mięs popularnych w każdym regionie. Na północy, w pobliżu Morza Bałtyckiego, popularne są pasztety rybne. Na Śląsku, na południowym zachodzie, na stole może pojawić się pasztet z królika, natomiast na Mazowszu w centralnej Polsce, skąd pochodzę, najczęściej jest to pasztet wieprzowy. Ja lubię dodawać do swojego śliwki, tak nauczył mnie go robić mój wujek Kazik.

Autor: 
Zuza Zak / tłum. Klaudia Bredlak
Polub Plportal.pl:

Reklama