ZMARŁ WOJCIECH POKORA

Reklama

Zmarł Wojciech Pokora, jeden z najbardziej znanych polskich aktorów komediowych. Miał 83 lata. O śmierci artysty powiadomił Och Teatr.

Z głębokim bólem zawiadamiamy, że dziś nad ranem (4.02.2018 r.) w wieku 83 lat odszedł nasz wielki przyjaciel, wybitny aktor pan Wojciech Pokora. Składamy kondolencje i łączymy się w bólu ze wszystkimi widzami i wielbicielami talentu pana Wojciecha. Fundacja Krystyny Jandy Na Rzecz Kultury - powiadamia Och Teatr na Facebooku.

Pokora był polskim aktorem teatralnym i filmowym, występującym głównie w repertuarze komediowym.

Wojciech Pokora (ur. 2 października 1934 w Warszawie) – polski aktor teatralny i filmowy, występujący głównie w repertuarze komediowym.

Życiorys

Absolwent Technikum Budowy Silników we Wrocławiu (prez kilka lat pracował w FSO i PWST w Warszawie (1958).

Aktor warszawskich teatrów: Teatru Dramatycznego (1958–1984), Teatru Nowego (1984–1990) i Teatru Kwadrat (1990–2001). Wykładowca Akademii Teatralnej w Warszawie. Występował w telewizyjnych kabaretach Olgi Lipińskiej.

22 września 2015 roku ukazała się książka „Z Pokorą przez życie” - pierwszy wywiad rzeka z Wojciechem Pokorą, przeprowadzony przez Krzysztofa Pyzię.

Wnuczką aktora jest aktorka Agata Nizińsk.

Filmografia

  • 1960: Mąż swojej żony – robotnik
  • 1966: Gdzie jest Trzeci król - Ziętara, malarz konserwator
  • 1966: Małżeństwo z rozsądku – tajny agent
  • 1967: To jest twój nowy syn – Wojtek Kobuz, mistrz ping-ponga, pierwszy mąż Ali
  • 1967: Marsjanie – Szeregowy Piwko
  • 1969: Nowy – urzędnik
  • 1970: Przygody psa Cywila – porucznik Zubek
  • 1972: Poszukiwany, poszukiwana – Stanisław Maria Rochowicz
  • 1974–1977: Czterdziestolatek – inżynier Mieczysław Gajny
  • 1974: Nie ma róży bez ognia – petent u administratora
  • 1976: Brunet wieczorową porą – sąsiad-morderca
  • 1976: Szaleństwo Majki Skowron – sierżant Kuziak
  • 1977: Lalka – Lisiecki, subiekt w sklepie Wokulskiego
  • 1978: Co mi zrobisz jak mnie złapiesz – goniący świnię
  • 1980: Miś – autor piosenek, pracownik MO
  • 1980: Kariera Nikodema Dyzmy – hrabia Żorż Ponimirski
  • 1983: Alternatywy 4 – docent Zenobiusz Furman
  • 1983: Szczęśliwy Brzeg - zięć Paweł
  • 1984: Siedem życzeń – aktor w budynku TVP (odc. 1)
  • 1985: C.K. Dezerterzy – Franz von Nogay, oberleutnant armii austro-węgierskiej
  • 1985: Zmiennicy – Antoni Kłusek
  • 1987: Koniec sezonu na lody – Sylwester Szyszko
  • 1987: Dorastanie – Tosik, trener siatkarzy
  • 1989: Co lubią tygrysy – Piotr
  • 1993−1994: Bank nie z tej ziemi – policjant Leopold Lulek
  • 1998: Złoto dezerterów – Ernst von Nogay
  • 1999–2003: Tygrysy Europy – Edward Skorupa, były kamerdyner Nowaków, szef agencji sobowtórów
  • 1999–2003: Miodowe lata – Edward Rudnik, tata Aliny
  • 2004: Całkiem nowe lata miodowe – Edward Rudnik, ojciec Aliny
  • 2006: Dylematu 5 – docent Zenobiusz Furman
  • 2007: Kryminalni – aktor Wiński
  • 2009: Teraz albo nigdy! – Jerzy
  • 2012: Do dzwonka Cafe – Tadzio z przyszłości
  • 2013: Pamiętnik pani Hanki – hrabia Dowgird
  • od 2013: Spokojnie, to tylko ekonomia! – dziadek Bohdan
  • 2016: Na Wspólnej – Stanisław Niemirowicz

Odznaczenia

  • Odznaka 1000-lecia Państwa Polskiego (1967)
  • Złoty Krzyż Zasługi (1978)
  • Złoty Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2013).
Autor: 
Z.B.
Źródło: 

plportal.pl

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama